Najboljši prenosni računalniki za vse priložnosti

Kako izbrati primeren prenosnik?

Prenosni računalniki postajajo nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi doma, saj nam zagotavljajo velike prednosti. Prenosniki so odlični zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate pomembne stvari ves čas na dosegu roke. Poleg tega prenosni računalniki zaradi svoje tanjše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za nemoteno delo porabijo manj energije kot običajni računalniki. Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato morate pri iskanju optimalnega prenosnika pozorno pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega iskati ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil optimalno zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Poceni prenosniki visoke kakovosti

se delijo v raznovrstne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih karakteristikah. Glede na številčnost ponudbe boste z nekaj podrobnejšega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kakovost in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po procesorju in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter je netbook in koliko programov se lahko hkrati nemoteno izvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Ram-a zagotavlja hitrejši ter bolj odziven računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 1 GB RAM-a naprej ter 2-jedrni procesor s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranjujete vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosni računalniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer večinoma med 80 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste iskali primeren prenosni računalnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je primeren tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 palcev naprej) pomeni tudi boljšo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Eden od pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko nameravate s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosni računalniki tehtajo 1,1 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je optimalna izbira za vas klasičen vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta približno 2,2 kilograma.

Še zadnja izmed pomembnih komponent, ki na začetku vplivajo na vašo izbiro prenosnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kot so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh izvedbah, kot integrirana grafika ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in zmogljivost njihove baterije

Ob izbiri prenosnika osrednjo vlogo zagotovo igra tudi vzdržljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. En izmed možnosti za daljšo življenjsko dobo baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko bistveno podaljšate delovanje baterije. Med varčevanje sodi tudi izklapljanje velikih porabnikov energije, kot so omrežne povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po določenem času neaktivnosti . Za povečanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite konstantno vrtenje trdega diska.

Kadar prenosnega računalnika dalj časa nimate v uporabi, je dobro, da baterijo polnite vsaj do 70-odstotne operativnosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako poskrbeli za optimalne lastnosti in prenosnem računalniku zagotovili maksimalno življenjsko dobo.

<< Domov